Menü
EN | DE | PL | HU | HE

Mit szeretnénk elérni?

 

Az egészségügyben dolgozó szakemberek esetében különösen nagy jelentősége van a munkaerő-piaci mobilitásnak és a külföldön szerzett képesítések elismerésének, hiszen ebben a szektorban jelenti az egyik legnagyobb problémát a minősített szakemberek hiánya. A migráns szakemberek képesítéseinek formális elismerése elemi fontosságú követelmény olyan állás elnyeréséhez, amely megfelelő a képzettségi szintjüknek, valamint megfelelő ellenszolgáltatás jár érte.

Az egészségügybeli elismerési folyamatok egyszerűsítése és az uniós tagállamok körében összehasonlíthatóvá tétele érdekében, amely az egészségügyi szakemberek határokon átívelő mobilitását hivatott növelni, a HCEU projekt olyan eszközöket dolgoz ki, amelyek a határokon átnyúló elismerési folyamatok különböző nemzeti kontextusaiban is értelmezhetők, valamint a munkatapasztalatot veszi az összehasonlítás alapjául. A projekt fókuszában a beteggondozás és az idősgondozás szakmai profilok állnak. A HCEU projekt eredményeképp az elismerést végző hatóságok, munkáltatók, résztvevő szervezetek és az új országba költöző egészségügyi szakemberek érvényes és hasznos eszközöket kapnak az elismerési folyamatok sikerességéhez.

A HCEU módszere a tanulási eredményeket állítja a középpontba, és a meglévő európai eszközök (például ECVET és ESCO), valamint az alaposan kidolgozott és nagyra értékelt VQTS módszert alkalmazza a határokon átívelő elismerés és összehasonlítás alapjaként. A HCEU projekt a VQTS mátrixot használja a nemzeti formális képzési rendszereken kívül szerzett egészségügyi képesítések összehasonlítására és elismerésére. Az egészségügyi szakemberek határokon átívelő mobilitásában a VQTS modell sikeres gyakorlati alkalmazásához szükséges mátrixok, eszközök, modulkoncepciók és iránymutatások egész eszköztára van alkalmazva a projekt legfontosabb beteg- és idősgondozói pozícióiban valamint egyes szakterületekben. Ennek köszönhetően egy objektív és könnyedén átvihető eszköztár jön létre, amely egész Európában érvényes, függetlenül attól, hogy milyen az adott (nemzeti) formális képesítési környezet.