(www.vocationalqualification.net)
Το πιλοτικό πρόγραμμα του VQTS (Vocational Qualification Transfer System) επιδίωξε να δημιουργήσει μία συστηματική διαδικασία που να εξασφαλίζει την διεθνή μεταφορά επαγγελματικών τίτλων (σε όρους ικανοτήτων και δεξιοτήτων), με σκοπό να αυξηθεί η κινητικότητα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, χρησιμοποιώντας τον τίτλο σαν «κοινό νόμισμα» σε όλη την Ευρώπη. Ο ιστότοπος παρέχει μεταξύ άλλων ένα αριθμό δημοσιεύσεων και πηγών για το μοντέλο VQTS και την εφαρμογή του στην εκπαιδευτική πρακτική.
(Ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συντονίζεται από την 3srl, AT)
(www.euVETsupport.eu)
Ηλεκτρονική πύλη υποστήριξης για την πρακτική εφαρμογή των μαθησιακών αποτελεσμάτων στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών εργαλείων EQF και ECVET σε διάφορα πεδία εφαρμογής στην εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ευρώπη.
(Ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συντονίζεται από την DEKRA Akademie GmbH, DE)
(Δείτε επίσης: https//ec.europa.eu/ploteus/en)
Ένα όργανο αναφοράς για την περιγραφή και σύγκριση επιπέδων σε συστήματα τίτλων σπουδών, που αναπτύχθηκαν σε εθνικό, διεθνές, ή τομεακό επίπεδο. … Τα οκτώ επίπεδα του EQF καλύπτουν όλο το εύρος των τίτλων από αυτούς που αναγνωρίζουν βασική γνώση, δεξιότητες και ικανότητες ως αυτά που απονέμονται στο υψηλότερο επίπεδο ακαδημαϊκής, επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Το EQF είναι ένα όργανο μετάφρασης για συστήματα τίτλων σπουδών.
(Πηγή: CEDEFOP (2014). Terminology of European education and training policy. Luxemburg: Publication Office of the European Union, www.cedefop.europa.eu/de/node/12028.)
(Δείτε επίσης: www.ecvet-team.eu/en or www.euVETsupport.eu
)Τεχνικό πλαίσιο μεταφοράς, πιστοποίησης και (όπου ταιριάζει) συσσώρευσης μαθησιακών αποτελεσμάτων από άτομα για να αποκτήσουν ένα τίτλο σπουδών. Τα εργαλεία και η μεθοδολογία του ECVET περιλαμβάνουν μία περιγραφή τίτλων σε μονάδες μαθησιακών αποτελεσμάτων με συνδεδεμένα σημεία, μία διαδικασία μεταφοράς και συσσώρευσης και συμπληρωματικά επίσημα έγγραφα, όπως συμφωνίες εκμάθησης, αναλυτικές βαθμολογίες και οδηγούς χρηστών του ECVET.
(Πηγή: CEDEFOP (2014). Terminology of European education and training policy. Luxemburg: Publication Office of the European Union, www.cedefop.europa.eu/de/node/12028.)
(Δείτε επίσης: ec.europa.eu/esco/portal)
ESCO είναι μία πολύγλωσση ταξινόμηση των Ευρωπαϊκών Δεξιοτήτων, Ικανοτήτων, Τίτλων Σπουδών και Επαγγελμάτων, σχετικών με την αγορά εργασίας και την εκπαίδευση και κατάρτιση στην ΕΕ, σε 22 Ευρωπαϊκές γλώσσες. Το σύστημα παρέχει επαγγελματικά προφίλ που δείχνουν τις σχέσεις μεταξύ επαγγελμάτων, δεξιοτήτων, ικανοτήτων και τίτλων σπουδών. To ESCO είναι αναπτυγμένο σε ηλεκτρονική μορφή και είναι διαθέσιμο στον καθένα για χρήση χωρίς χρέωση.
Η βασική Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι η Οδηγία - Directive 2005/36/EC (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32005L00369) για την αναγνώριση επαγγελματικών τίτλων. Η Οδηγία αυτή έχει σήμερα τροποποιηθεί από την Οδηγία - Directive 2013/55/EU (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32013L0055).