Menü
EN | DE | PL | HU | HE

Üdvözöljük a HealthCareEurope (HCEU) oldalán!

 

Célunk az egészségügyi szektorban földrajzi mobilitással dolgozó szakemberek korábban szerzett tudásának az átláthatóságát és elismerését elősegíteni

  
2015 szeptembere és 2018 augusztusa között folyó, több tudományágat felölelő partnerségben megvalósuló európai projekt, amely a DEKRA Akademie GmbH (DE) irányításával jött létre

 

Az egészségügyi szektorban Európa-szerte problémát jelent a készségekben megmutatkozó különbségek gyakorisága. Ahhoz, hogy erre a nehézségre megoldás szülessen, elengedhetetlen a külföldre költözni készülő egészségügyi dolgozók mobilitásának biztosítása. Az egészségügyi szakembereknek az európai munkaerőpiacon történő mozgásához azonban kiemelkedő fontosságú, hogy az egészségügyben szerzett képesítéseiket a határokon túl is elismerjék. A “HealthCareEurope” (HCEU) project célja, hogy megoldást kínáljon erre a kihívásra.

2015 szeptembere és 2018 augusztusa között a projekt koordinátorként működő DEKRA Akademie GmbH (DE) irányításával létrejött konzorcium célja olyan eszközök kidolgozása, amelyek elősegítik az beteggondozásban és idősgondozásban szerzett külföldi képesítések elismerési gyakorlatát Európában és az egész világon. A projekt konkrét javaslatokat és eszközöket hoz létre, amelyekkel leegyszerűsödik az egészségügyi területen szerzett külföldi képesítések és a korábban szerzett ismeretek elismerési folyamata. Ez magában foglalja a más ország formális oktatási rendszerében szerzett képesítéseken kívül a nem formális és informális úton, többek között gyakorlati munkatapasztalatból származó tudást is.

A projekt eredményeképpen a beteggondozásban és idősgondozásban dolgozó migráns munkavállalók szabadabban tudnak az európai munkaerőpiacon mozogni a meglévő képesítéseik elismerésének köszönhetően. A migráns munkavállalók korábban szerzett szakértelmének zökkenőmentes elismerésével a projekt hozzájárul az európai egészségügyi szektorban tapasztalható, komoly problémát jelentő strukturális munkaerőhiány kezeléséhez.